Bacteria Helicobacter pylori este un agent patogen care poate afecta grav stomacul. Printre principalele sale simptome putem aminti durerile si arsurile abdominale, disconfortul in partea superioara a acesteia si greata. Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele simptome.
Pacientii cu H. pylori sunt sfatuiti sa mentina o dieta sanatoasa, saraca in sare, condiment si grasimi.
Aceasta bacterie este cea mai frecventa cauza de gastrita si ulcer gastroduodenal.
A fost descoperita si descrisa in 1983, suntem frapati de virulenta pe care o are atunci cand vine vorba de a infecta si de a ramane la pacienti sanatosi.
Prin simplu contact prin maini, H. pylori se instaleaza instantaneu in mucoasa stomacului sau a duodenului, provocand un mare disconfort.
Acolo unde masurile de igiena nu sunt intotdeauna cele mai potrivite, aceasta bacterie se poate infecta mai usor.
Desi este adevarat ca incidenta este mai mare in acest tip de afectiuni, nimeni nu este scutit de a suferi cateva zile de convalescenta in anumite ocazii, dureri care, daca nu sunt tratate corespunzator, pot duce la gastrita cronica sau la ulcere mereu periculoase.
Cauzele raspandirii Helicobacter pylori
Pana in prezent, medicii si oamenii de stiinta nu sunt in intregime clare cu privire la motivele pentru care aceasta bacterie intra in interior. Cu toate acestea, si avand in vedere usurinta sa atunci cand vine vorba de a ne infecta, exista o serie de aspecte comune:
- Este obisnuit sa contractam aceasta bacterie in copilarie . Este o perioada in care suntem mai vulnerabili la infectii si bacterii.
- Medicii ne spun ca aproape 60% din populatie poate avea aceasta bacterie in interiorul lor fara simptome. Si astfel poate continua pe tot parcursul vietii fara sa ne provoace vreun rau.
- Calea de transmitere este de la persoana la persoana sau prin alimente sau apa infectate.
- Sunt cei care nu vor prezenta niciodata niciun simptom, dar alte persoane, la anumite varste, vor incepe sa sufere de gastrita, ulcere gastrice, arsuri la stomac, reflux etc.
Simptome
Cel mai obisnuit este ca bacteria se afla in stomac sau intestin si ca continua asa fara a prezenta niciun simptom sau disconfort.
Acum, daca vrei sa stii cu siguranta daca acest organism se afla in interiorul tau, poti consulta medicul pentru a face testul relevant.
Consta in analiza respiratiei pacientului , dupa ce a ingerat un lichid care contine un izotop neradioactiv. Daca avem bacterii in organism, aceasta va transforma ureea in CO2 si amoniac.
CO2 va trece apoi in sange si va fi eliminat prin plamani, fiind detectat in aerul expirat.
In cazul in care suferiti deja de probleme digestive, cel mai obisnuit lucru este ca medicul dumneavoastra va va recomanda o endoscopie pentru a analiza mucoasa stomacului.
Totusi, daca este blocat in stomac, de obicei este dupa varsta de 40 de ani cand este mai frecvent sa apara anumite probleme care ne-ar putea da un indiciu asupra prezentei sale:
- Gaze.
- Halitoza.
- Greata si varsaturi.
- Dureri de stomac.
- Distensie abdominala.
- Observati ca mancarea nu mai are gust ca inainte.
- Senzatie de satietate in ciuda faptului ca ai mancat foarte putin.
- Scaune negre sau anemie (pentru ca deja suferim de ulcere care provoaca leziuni ale peretilor stomacului).
Tratament pentru bacteriile Helicobacter pylori
Medicamentele cu antibiotice si un inhibitor al pompei de protoni sunt adesea folosite pentru a trata infectia cu H. pylori . O astfel de pompa ajuta la reducerea productiei de acid in combinatie cu doua antibiotice si uneori si subsalicilatul de bismut.
Recomandari generale privind alimentatia
- Evitati mesele copioase.
- Inlocuiti fainurile rafinate cu cereale integrale.
- Mancati incet si, de preferinta, in cantitati moderate. Pentru aceasta, ar fi indicat sa faceti aproximativ 5-6 mese pe zi.
- Odihneste-te la o jumatate de ora dupa ce ai mancat o masa principala. Niciodata intins.
- Evitati consumul de bauturi iritante, precum bauturi racoritoare, bauturi alcoolice, sucuri de citrice si sucuri de rosii.
- Evita prajiturile, aluaturile, tocanita, sosurile, mancarurile picante si toate preparatele care sunt bogate in grasimi si uleiuri.
- Pregatiti mancarea pe gratar, fierta in sucul ei, aburita sau coapta.
- Bea suficienta apa pe parcursul zilei , cu 30 sau 60 de minute inainte sau dupa masa.
- Reduceti consumul de sare, condimente si condimente, pentru a evita provocarea iritatiilor stomacului.
- Evitati bauturile si alimentele stimulatoare (cafea, ciocolata etc.)
In cazul in care aveti indoieli cu privire la modul de a avea o dieta adecvata pentru procesul de recuperare, consultati-va medicul.