Sindromul Atlas: sindromul care apare frecvent la adulti. Iata cauza!

Sindromul Atlas: sindromul care apare frecvent la adulti. Iata cauza!

Simti adesea ca ai greutatea tuturor sarcinilor si responsabilitatilor pe umerii tai? Te apasa munca, viata, familia si chiar propriile ganduri, dar insisti ca totul o sa fie sub controlul tau? Aceasta stare mentala defineste ceea ce este cunoscut sub numele de sindromul Atlas, o realitate care apare mai frecvent decat credem.

Sindromul Atlas apare frecvent la adultii care in copilarie au fost fortati sa isi asume rolul de ingrijitori.

Sunt multi oameni care umbla prin lume cu obligatia morala de a „putere cu tot”. Sunt constienti ca sunt la limita puterilor, stiu ca ar fi potrivit sa delege si cu atat mai necesar sa se odihneasca. Totusi, asa inteleg ei viata si cum au fost intotdeauna: asumarea responsabilitatilor pentru sarcini si angajamentele care depasesc resursele personale, dar pe care inca trebuie sa le duca la indeplinire.

Acest tip de dinamica apare de obicei la cei care, in copilarie, au fost nevoiti sa-si asume sarcini care nu erau adecvate varstei lor . A avea grija de fratii mai mici sau chiar a-ti asuma responsabilitatea fata de parinti sau bunici este ceva care modifica intr-un anumit fel personalitatea si viziunea pe care o avem despre sine. Ne adancim in ea.

Cel mai contradictoriu lucru la persoanele cu sindrom Atlas este ca se simt epuizati de a fi nevoiti sa-si asume responsabilitatea pentru tot, totusi, asa inteleg viata si isi intaresc stima de sine.

Ce este sindromul Atlas?

In mitologia greaca, Atlas era tanarul Titan care a fost condamnat de Zeus sa trebuiasca sa poarte greutatea arcului cerului pe umeri . A facut-o ca pedeapsa dupa ce a condus, impreuna cu restul titanilor, un razboi impotriva zeilor olimpici. Acea razvratire a mers prost si Atlas a fost pedepsit cu acea pedeapsa in vecinatatea regatului sau, gradina Hesperidelor. O locatie pe care multi o plaseaza in stramtoarea Gibraltar.

Ei bine, asa cum se intampla atunci cand incercam sa descrii realitatile psihologice, este obisnuit sa apelezi la legende sau figuri clasice din povesti. In acest caz, sindromul Atlas nu reflecta nici o entitate clinica care apare in manualele de diagnostic . Cu toate acestea, exemplifica o realitate foarte specifica care ii descrie pe toti acei oameni care „poarta” asupra lor un exces de responsabilitati.

Apneea in somn: ce este, de ce apare si cum poate fi prevenita Te-ar putea interesa si: Apneea in somn: ce este, de ce apare si cum poate fi prevenita

Copilarie pierduta si copii care se comporta ca adulti

Revista britanica de psihologie a dedicat un articol de cercetare acestui subiect in 2011. Psihologii LZ Vogel si Savva Stavrola au aprofundat in sindromul Atlas pentru a descoperi ca acesta apare practic la persoanele care nu au avut o copilarie adevarata. Erau copii care, din diverse motive, au fost nevoiti sa joace rolul adultilor fiind nevoiti sa aiba grija de fratii mai mici, de parinti sau de bunici.

Aceste experiente timpurii le-au generat o anxietate mare. In multe cazuri , nu au putut satisface toate nevoile si cerintele mediului lor, au fost coplesiti si acest lucru le-a subminat stima de sine si conceptul de sine .

Asumarea responsabilitatilor pentru a consolida imaginea personala

A avea grija de ceilalti, a cauta bunastarea celorlalti, a munci pentru a satisface nevoile altora... Cine se implica de mic in aceste scopuri ajunge sa inteleaga viata in acest fel. Sindromul Atlas defineste acei oameni care isi inteleg existenta asumandu-si un exces de responsabilitati . A face acest lucru este o modalitate de a-si intari stima de sine, de a-si mentine identitatea.

  • Sunt personalitati care isi neglijeaza nevoile pentru a le acorda prioritate pe cele ale altora.
  • Nu se conecteaza cu realitatile lor psihologice si emotionale, le lasa deoparte pentru ca singurul lucru care conteaza este sa lucrezi, sa performati, sa ajunga la toata lumea — in afara de ei insisi—.
  • Nu sunt foarte asertivi . Ei nu sunt capabili sa stabileasca limite si sa spuna „nu” atunci cand li se cere ceva.
  • Dupa cum subliniaza ei in studiul mentionat mai sus al psihologilor LZ Vogel si Savva Stavrol (2011) , personalitatile Atlas manifesta o sensibilitate excesiva si preocupare pentru bunastarea fizica si emotionala a celorlalti. 

Sindromul Atlas si sanatatea mintala

Trei obiceiuri pe care le faci in fiecare zi si care pot dauna grav sanatatii gurii tale Te-ar putea interesa si: Trei obiceiuri pe care le faci in fiecare zi si care pot dauna grav sanatatii gurii tale

Cine traieste zeci de ani deplasandu-si nevoile si intorcandu-si fetele catre realitatile lor psihologice, nu ajunge la bun sfarsit. Sindromul Atlas se coreleaza cu tulburarile de dispozitie, cum ar fi depresia majora . De asemenea, sunt frecvente tulburarile de panica si anxietatea care duc la dureri de stomac, dureri de cap, varsaturi etc.

Pe de alta parte, este important sa evidentiem un aspect. Aceasta realitate este foarte raspandita la barbati, constructia sociala a masculinitatii si ideea ca „trebuie sa poata face fata cu totul” reprezinta o motivatie suplimentara pentru a-si asuma situatii de epuizare psihica mare. Rata sinuciderilor in randul barbatilor este mai mare decat la femei si in spatele acestor date dure, aceasta problema se ascunde adesea.

Acea nevoie persistenta de a avea totul sub control si de a cauta bunastarea tuturor, cu exceptia propriei persoane, ajunge sa afecteze fizic si psihic persoana cu sindromul Atlas. In aceste cazuri, se pot atinge limite deosebit de grave.

Cum sa actionez cand cred ca totul este responsabilitatea mea?

Nu este usor sa inveti sa slabesti, sa delegim si sa ne concentram pe propriile nevoi atunci cand ne-am petrecut toata viata concentrati asupra celorlalti. Ideea de a lega stima de sine de imaginea personala si de cat de productivi suntem nu este sanatoasa . Nu este nici sa ne ridicam ca singurii furnizori de bunastare, resurse si fericire a noastra.

Mitul conform caruia trebuie sa „putem cu totul” este un slogan prost pe care ni s-a vandut si pe care ni l-am asumat fara sa ne gandim . O presiune fizica si psihica care se traduce prin pierderea vietii incetul cu incetul si zi de zi. Nu este sanatos, nici logic, nici acceptabil. Din acest motiv, este necesar sa reformulam multe dintre schemele mentale pe care le-am validat fara a ne pune la indoiala.

Asa ceva se intampla neaparat prin nevoia de a merge la terapie psihologica, pentru ca in multe cazuri in spatele sindromului Atlas exista depresii neglijate, stari psihice nesupravegheate . Sa nu lasam pe maine. Nimeni nu poate sau ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru altii daca nu isi asuma mai intai responsabilitatea pentru ei insisi.


Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:
×