Situatia este urmatoarea: esti acasa, gata sa comanzi mancare japoneza. In diversele meniuri oferite in toate restaurantele, indiferent de tipul de sushi sau de gyoza pe care le comanzi, gasesti mereu acelasi prim fel, supa miso. Un starter pe care, sa recunoastem, de obicei il lasam in plan secund, aproape fortati sa-l luam pentru ca toate combo-urile disponibile il includ.
O ciorba cu alge si tofu care, ochilor nostri occidentali, nu ni se pare foarte apetisanta. Dar, dupa ce am descoperit toate beneficiile pe care le are pentru organismul nostru, ne putem gandi de doua ori inainte de a-i da cateva inghitituri si de a-l lasa deoparte.
Miso este considerat un aliment vindecator datorita proprietatilor sale nutritive si de aceea este inclus in practic toate mesele japoneze. Se dovedeste ca acest prim fel de mancare din toate restaurantele japoneze nu a fost ocazional, ci, dupa toate probabilitatile, cel mai sanatos fel de mancare din masa noastra. Dar cel mai frapant este ca, desi il mancam doar ca aperitiv, japonezii il includ intr-un moment al zilei in care poate nu am fi inclus niciodata o supa: la micul dejun . Desi putem include supa miso in orice masa pe care o facem ca o completare, fara indoiala, micul dejun poate fi momentul perfect pentru a-l include in dieta noastra. In acest fel, vom incepe ziua cu piciorul potrivit si vom oferi organismului nostru o serie de beneficii pe care, desigur, nu le-am obtine cu clasica cafea. Desigur, sunteti binevenit in orice alt moment al zilei.
Dar care sunt beneficiile sale?
Intre numeroasele proprietati ale miso-ului, se remarca valoarea sa probiotica. Stim ca sanatatea noastra depinde in mare masura de conditiile microbiotei noastre florei intestinale, asa ca mentinerea acesteia sanatoasa este esentiala pentru a ne bucura de o sanatate buna. Fiind un produs fermentat, ne poate ajuta sa ne mentinem flora intestinala sanatoasa, pe langa faptul ca ne ajuta sa ne imbunatatim digestia si sistemul nostru imunitar . De parca nu ar fi de ajuns, printre beneficiile sale se numara si a fi „ bogat in aminoacizi esentiali , deoarece soia contine proteine de origine vegetala. Daca le combinam cu o cereala, precum orezul (cum fac japonezii), se imbunatateste profilul proteic.
Si avem o veste buna pentru vegani si vegetarieni: datorita valorii sale proteice, este un aliment foarte recomandat in acest tip de dieta . La fel, contine carbohidrati cu absorbtie lenta, care au grija de sanatatea pancreasului nostru.
Desigur, nu poti cere un mic dejun cu o valoare nutritiva mai mare. In plus, in ciuda faptului ca supa miso nu are un efect direct asupra aspectului nostru exterior, nutritionistul atrage atentia ca „daca avem grija de alimentatia noastra si ne hidratam corect, nu ne vom aduce beneficii sanatatii doar pe scurt si pe lung. termen, dar se va vedea si reflectat in pielea, parul si unghiile noastre.
Supa miso si orice alt aliment sanatos vor avea efecte pozitive in sfera unei alimentatii sanatoase. Desigur, atat in acea prima masa a zilei, cat si in cele din restul zilei, ar trebui sa-l includa ca o completare suplimentara, nu ca un singur fel de mancare: „am putea sa o luam ca japonezii la micul dejun, adaugand intotdeauna un bol de orez (daca este posibil cereale integrale) cu peste la gratar si cateva legume murate, de exemplu un sunomono salata .
In ceea ce priveste eventualele contraindicatii sau ingrediente de evitat, singurul lucru de subliniat este bulionul instant dashi, deoarece bulionul instant contin de obicei o cantitate mare de zahar si sare in compozitia lor, asa ca este indicat sa le evitati si sa faceti unul de casa. In ceea ce priveste algele, el subliniaza ca persoanele cu hipotiroidism nu ar trebui sa le ia zilnic , din cauza continutului ridicat de iod, dar isi pot limita consumul la o data pe saptamana.
Acestea fiind spuse, mai avem un singur lucru: invata sa faci o supa miso cu reteta recomandata de nutritionist.
Ingrediente pentru supa miso
-2 linguri de supa miso
-20 de grame de alge wakame
-Bulion dashi de casa
-75 grame de tofu
-ceapa primavara
Ingrediente pentru bulionul dashi
-1 litru de apa
-20 de grame de alge marine konbu uscate
-30 de grame de katsuobushi sau fulgi de bonito uscate
Prepararea bulionului dashi
Curatam alga konbu si o scufundam intr-un recipient cu apa pentru a o hidrata. Odata hidratat, se pune la fiert intr-o oala cu apa si cand da in clocot, se indeparteaza algele, se adauga fulgii de bonito sau katsuobushi uscat si se indeparteaza treptat spuma care se formeaza la suprafata. In aproximativ 5 minute stingem focul, lasam sa se odihneasca si strecuram bulionul pe care il putem folosi pentru a face supa miso.
Prepararea supei miso
Hidratati alga wakame, lasand-o la macerat cateva minute in apa. Taiati tofu-ul in cuburi de aproximativ 2 centimetri si rezervati-le pentru mai tarziu. Se pune bulionul dashi la fiert si, odata fierbinte, se pune intr-un bol si se adauga miso-ul, amestecand pana se dizolva bine. La final se adauga alga wakame deshidratata, tofu si putina ceapa primavara tocata marunt.