Cat de importanta este responsabilitatea afectiva intr-o relatie?

Cat de importanta este responsabilitatea afectiva intr-o relatie?

O credinta populara in societatea de astazi este ca trebuie sa va luati in considerare doar atunci cand sunteti intr-o relatie serioasa. Acesta este motivul pentru care multi oameni se justifica atunci cand vine vorba de a abandona o persoana pe care tocmai au cunoscut-o. Ei nu simt nici-o retinere si dispar fara sa dea o explicatie pentru ca cred ca, nefiind implicati intr-o relatie formala, nu datoreaza nimic celuilalt.

Dar a trece prin viata fara sa ne asumam responsabilitatea pentru actiunile noastre inseamna a trai intr-o societate plina de oameni cu rani emotionale. Rani care ulterior sunt greu de reparat si care fac relatiile noastre din ce in ce mai superficiale si artificiale. Si de aceea este atat de important sa revendicam conceptul de responsabilitate afectiva: pentru ca atunci cand vine vorba de relationare trebuie sa ne gandim la cealalta persoana si nu doar la propria noastra placere.

Ce nu este?

A avea responsabilitate afectiva nu inseamna ca trebuie sa ne asumam emotiile celeilalte persoane ca fiind ale noastre si nici ca trebuie sa punem nevoile lor mai presus de ale noastre. Uneori, cand suntem intr-o relatie, ne asumam mai multa responsabilitate decat partea noastra. Dar nu trebuie sa uitam ca partenerul nostru este un adult, cu capacitatea de a-si gestiona si regla propriile emotii.

Ce este?

Responsabilitatea afectiva inseamna pur si simplu sa devenim constienti si sa ne asumam responsabilitatea pentru efectele pe care actiunile noastre le au asupra altor oameni.

Desi este deosebit de importanta in relatiile amoroase, responsabilitatea afectiva este necesara pentru toate tipurile de relatii sociale. Pentru a fi mai responsabili in relatiile noastre, acestea sunt cateva lucruri de retinut:

Intelegeti ca fiecare relatie o implica pe cealalta

Desi poate parea foarte de baza, primul lucru pe care trebuie sa-l intelegem este ca in fiecare relatie afectiva sunt implicate cel putin doua persoane. Aceasta inseamna ca trebuie sa ne antrenam abilitati precum ascultarea empatica.

Oamenii care au responsabilitate afectiva stiu sa iasa din propria perspectiva si sa inteleaga ca si cealalta persoana are sentimente si nevoi diferite. Ei sunt capabili sa -si asume partea lor de responsabilitate in conflictele de cuplu fara a-si uita propriile nevoi.

Motivul secret pentru care „This Is Us” este atat de bun sa te faca sa plangi Te-ar putea interesa si: Motivul secret pentru care „This Is Us” este atat de bun sa te faca sa plangi

Stabiliti acorduri si respectati-le

In fiecare relatie afectiva exista o serie de acorduri, atat implicite, cat si explicite. De exemplu, intr-o relatie monogama, acordul implicit este ca niciunul dintre parteneri nu poate fi implicat romantic cu o alta persoana.

Cu alte ocazii, insa, intelegerile nu sunt atat de clare, mai ales daca cuplul tocmai s-a intalnit. Putem vedea alti oameni? Putem avea relatii sexuale cu ceilalti? Ar trebui sa-ti cunosc prietenii si familia? In relatiile mai ocazionale, aceste probleme sunt rar discutate, deoarece cuplul considera ca este prea devreme pentru a vorbi despre asta. Problema este ca daca nu exista acorduri explicite, apar conflicte si ajungem sa suferim mai mult.

Indiferent cat de ocazionala este relatia, cuplul ar trebui sa cada de acord asupra unor chestiuni precum: cat de des se asteapta sa se vada, daca este permis sau nu intalnirea cu alte persoane sau ce se asteapta de la relatie in viitor. Si cel mai important: odata ce acordul este stabilit, trebuie sa-l respectam din respect pentru cealalta persoana.

Intelegeti ca nicio relatie nu este lipsita de conflict

O situatie care apare de obicei intre doua persoane care tocmai s-au intalnit este aceea ca, din moment ce nu exista acorduri explicite, apare o neintelegere si unul dintre membri cere sa o rezolve. Dar exista oameni care au un fel de aversiune fata de conflict si dispar de indata ce apare o neintelegere.

Din perspectiva responsabilitatii afective, se intelege ca nicio relatie nu este lipsita de conflicte, nici macar cele mai ocazionale relatii. De fapt, in fiecare relatie adulta apar complicatii, de la prietenii la relatiile cu colegii nostri de munca. De aceea trebuie sa fim capabili sa dezbatem, sa negociem si sa rezolvam conflictele fara a fi coplesiti de ele.


Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:
×