6 alimente care ajuta la reducerea rapida a colesterolului
Cand vorbim despre colesterol, majoritatea oamenilor tin cont de faptul ca exista doua tipuri, care sunt cunoscute in mod obisnuit ca colesterol bun (HDL) si rau (LDL). Colesterolul este un tip de grasime – in special lipoproteine: o combinatie de lipide si proteine – esentiala pentru functionarea organismului , pentru fabricarea hormonilor si a membranelor celulare.
In momentul in care controlul productiei este alterat si se produce o acumulare in organism, se vorbeste de hipercolesterolemie , afectiune care necesita un plan de soc, in general printr-o modificare a dietei si a obiceiurilor –uneori si medicatie–, pentru a mentine colesterolul in scalele recomandate. de autoritatile sanitare. Valorile normale sunt cuprinse intre 45-120 mg/dL colesterol HDL si 50-180 mg/dL colesterol LDL, fara a depasi ambele un total de 130-220 mg/dL.
Valorile normale sunt cuprinse intre 45-120 mg/dL colesterol HDL si 50-180 mg/dL colesterol LDL, fara a depasi ambele un total de 130-220 mg/dL.
Colesterolul este sintetizat in ficat , desi ajunge la noi si prin alimente de origine animala, nu se dizolva in apa si atunci cand este foarte mare poate provoca blocaje in vasele de sange. Vorbim de colesterol bun sau HDL cu referire la lipoproteinele cu densitate mare, responsabile cu transportul colesterolului la ficat, care este responsabil cu excretarea acestuia prin bila. La randul sau, colesterolul rau sau LDL sunt lipoproteine cu densitate scazuta care transporta colesterolul catre tesuturi pentru utilizare, al carui exces poate fi daunator deoarece poate infunda arterele.
Infundarea (ateroscleroza) arterelor poate duce la infarct miocardic, atac cerebrovascular (ACV) sau insuficienta circulatorie.
Vestea buna este ca cu o serie de modificari ale dietei si ale obiceiurilor, este usor sa o reduceti si chiar si multe persoane care iau medicamente ajung sa le retraga daca urmeaza o serie de linii directoare si dincolo de dieta si medicamente, cel mai important lucru pentru a mentine nivelul de colesterol stabil este sa faci exercitii fizice intense. Problema cu colesterolul este ca cel pe care il avem mare este cel pe care il producem, nu atat cel pe care il consumam prin alimente, astfel incat o dieta adecvata poate ajuta la reducerea acestuia, dar nu va fi niciodata suficient daca nu este insotita de exercitii fizice.
Acestea sunt cateva dintre alimentele care ar trebui incluse in dieta daca colesterolul nostru depaseste 220 mg/dL.
1- Pestele albastru
Sardinele, ele contribuie la imbunatatirea semnificativa a profilului nostru lipidic, a sanatatii arterelor si, prin urmare, la controlul colesterolului
O mare greseala pe care nu numai multi oameni, ci si unii profesionisti o fac atunci cand incearca sa reduca colesterolul este eliminarea tuturor produselor de origine animala. Nu poti pune un carnati, o carne procesata sau o sardina in aceeasi punga, deoarece acesta din urma, precum si alti pesti grasi, contine acizi grasi nesaturati care imbunatatesc sanatatea cardiovasculara. In special pestele albastru, dar si pestele alb , contribuie la imbunatatirea semnificativa a profilului nostru lipidic, la sanatatea arterelor si, prin urmare, la controlul colesterolului.

Printre altele, acesti pesti grasi se gasesc in piata: sardine, ton, somon, pastrav, hamsii sau boqueron si hering .
Cu o serie de modificari ale dietei si ale obiceiurilor, este usor sa o reduceti si chiar si multe persoane care iau medicamente ajung sa le retraga daca urmeaza o serie de indrumari. Cel mai important lucru pentru a mentine nivelul de colesterol stabil este sa faci exercitii fizice intense
2- Ardei gras rosu
Clopot rosu. Este unul dintre alimentele cu cea mai mare vitamina C (139 mg la 100 g, mai mult decat dublu fata de portocale, cu 51 mg)
Este unul dintre alimentele cu cea mai mare vitamina C de pe piata (139 mg la 100 g, mai mult decat dublu fata de portocale, cu 51 mg), al carui consum este interesant pentru ca ajuta la prevenirea placii la nivelul arterelor . In acest sens, in ciuda faptului ca ardeiul este unul dintre alimentele vedete din vitamina C, este dificil sa se ajunga la cantitatile recomandate, deoarece de obicei este consumat ca garnitura, si incurajeaza consumul de portocale intregi si alte fructe. cu vitamina C, de la kiwi la capsuni sau rosii.
In termeni generali, se recomanda sa consumam legume proaspete, legume si fructe in cantitati mari indistinct, deoarece acestea nu numai ca contin vitamine care ne ajuta sa reglam colesterolul, ci si sa inlocuiasca consumul altor alimente.
3- Semintele de chia
Seminte chia. Contin nu numai acizi grasi omega 3, cum este cazul pestelui gras, ci si fibre,
Semintele de in sau de chia macinate sau hidratate sunt foarte interesante cand vine vorba de prevenirea colesterolului. Nu numai ca contin acizi grasi omega 3, cum este cazul pestelui gras, ci si fibre , care ne ajuta sa trageti incet colesterolul respectiv.
In acelasi timp in care introducem in alimentatie omega 3, un tip de acid nesaturat pe care organismul nu il produce singur si pe care trebuie sa-l obtinem prin alimentatie, este important sa garantam si aportul de omega 6, prezent mai ales in uleiuri.legume. Dietele occidentale prezinta de obicei un deficit de omega 6 fata de omega 3, lucru care trebuie corectat prin dieta, deoarece este important sa existe o proportie corecta intre ambele tipuri de acizi grasi din organism.
Dietele occidentale prezinta de obicei un deficit de omega 6 fata de omega 3, lucru care trebuie corectat prin dieta, deoarece este important sa existe o proportie corecta intre ambele tipuri de acizi grasi din organism.

4- Oul
Diverse studii l-au legat de o crestere a colesterolului HDL.
Desi este un aliment care continua sa starneasca controverse in ceea ce priveste relatia sa cu colesterolul, mai multe studii l-au legat tocmai de o crestere a colesterolului HDL, care este ceea ce ne intereseaza. Pentru nutritionist, unul dintre avantajele oului este ca, intrucat contine proteine de inalta calitate, functioneaza de obicei in alimentatie ca un substitut pentru alte proteine care ar trebui limitate, precum cele gasite in carnea procesata.
Conform ultimelor studii, colesterolul continut de oua nu contribuie la cresterea a ceea ce numim colesterolul rau din sange .
5- Avocado
Unul dintre alimentele care trebuie consumate pentru a tine colesterolul la distanta, cum ar fi uleiul de masline virgin sau maslinele
Contine o serie de acizi grasi care ne imbunatatesc lipidele corpului, precum si alte alimente care trebuie consumate pentru a tine colesterolul la distanta, precum uleiul de masline virgin sau maslinele . Pentru nutritionistul, acest tip de grasime trebuie sa le inlocuiasca complet pe altele, precum cele hidrogenate, prezente fundamental in alimentele ultraprocesate.
6- Fructele uscate
Nuci. Nu numai ca contin acizi grasi sanatosi pentru inima, ci si minerale precum calciu, fosfor si proteine.
Este esential sa le incorporam in viata de zi cu zi si sa le consumam intotdeauna crude sau prajite si in cantitati moderate , deoarece, desi sunt foarte sanatoase, sunt destul de calorice. Nu numai ca contin acizi grasi sanatosi pentru inima, ci si minerale precum calciu, fosfor si proteine, pe langa multe fibre, care sunt, de asemenea, esentiale in reducerea colesterolului.
Faceti sport si nu fumati
Dincolo de incorporarea tuturor acestor alimente in dieta, este mult mai important sa le excludem pe altele, precum si sa renunti la anumite obiceiuri precum tutunul sau o viata sedentara .
Primul lucru de facut daca avem colesterol este sa reducem consumul de produse rafinate, zaharuri simple, faina etc. Carbohidratii simpli si grasimile hidrogenate prezente in alimentele ultraprocesate sunt primul lucru care trebuie indepartat.
Exista anumiti factori, precum stresul , care pot creste colesterolul, astfel ca in cazul in care apar rezultate neasteptate si alarmante, este intotdeauna indicat sa repeti analiza.