Cele mai bune ingrediente si produse de ingrijire a pielii pentru protectia impotriva mediului

Cele mai bune ingrediente si produse de ingrijire a pielii pentru protectia impotriva mediului

Fie ca te aflii in interior sau in exterior, pielea ta este afectata de mediu. De la razele UV la lumina albastra si poluare, ,,toti acesti factori de mediu actioneaza prin leziuni oxidative la nivelul pielii, care descompun colagenul si pot deteriora functia de bariera a pielii. O bariera deteriorata face pielea mai predispusa la efectele negative ale razelor UV", spune Jennifer Chwalek, dermatolog la Union Square Laser Dermatology din New York City. Daunele oxidative au loc atunci cand nivelul radicalilor liberi daunatori prezenti il depaseste pe cel al antioxidantilor neutralizanti ai ,,tipului bun", potrivit unui articol publicat in Polifenoli in Sanatatea si bolile umane, in 2014. Aici, dermatologii vorbesc despre cei mai mari factori de mediu care afecteaza pielea, ducand la imbatranirea pielii si risc crescut de cancer de piele, plus cele mai bune produse si ingrediente pentru a iti proteja derma.

Razele UV sunt cea mai semnificativa amenintare pentru piele
In primul rand: soarele. ,,Radiatiile UV sunt cel mai semnificativ factor de mediu si, de asemenea, unul dintre cele mai recunoscute in ceea ce priveste afectiunile pielii si imbatranirea", spune Marisa Garshick, dermatolog la Dermatologie Medicala si Chirurgie Cosmetica din New York City.

Razele UV declanseaza producerea de radicali liberi in piele care duc la deteriorarea ADN-ului si la descompunerea colagenului si elastinei in piele, provocand riduri, noteaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS); stimuleaza, de asemenea, productia de melanina care duce la decolorarea pielii, spune Garshick. Potrivit unui articol din 2017 din Dermatologie tropicala, melanina este un pigment care confera pielii culoarea sa. Dincolo de estetica, exista riscul crescut de cancer de piele. Efectul cumulativ al expunerii la soare care, in timp, poate duce la formarea cancerului de piele non-melanom, inclusiv carcinom bazocelular (BCC) si carcinom cu celule scuamoase (SCC); expunerea la razele UV inca din copilarie poate fi un factor mai important in canerul de piele cu melanom, care poate fi mortal, subliniaza OMS.

Soarele nu este singurul flagel al pielii
Lumina albastra este un potential ager al pielii la care expertii sunt tot mai atenti. ,,Lumina albastra se afla pe spectrul luminii vizibile. Este o lumina cu lungime de unda de mare energie care vine de pe ecranele si telefoanele computerului nostru", spune Garshick. In timp ce cercetarile inca apar si studiile tind sa fie foarte mici, unii sugereaza ca stand in fata unui ecran toata ziua ar putea duce, de asemenea, la imbatranire prematura.

Cele mai bune produse de protectie solara pentru fata ta, potrivit dermatologilor Te-ar putea interesa si: Cele mai bune produse de protectie solara pentru fata ta, potrivit dermatologilor

De exemplu, un studiu publicat in Medicina oxidativa si longevitatea celulara din februarie 2015 a sugerat ca lumina vizibila a crescut formarea radicalilor liberi in piele. Un alt factor important, in numarul din decembrie 2018 al Journal of Biomedical Physics Engineering sugereaza ca aceasta lumina generatoare de radicali liberi paote fi si blitul de la smartphone-uri.

Poluarea aerului joaca un rol in accelerarea imbatranirii pielii
Poluarea aerului nu afecteaza doar modul in care repsiri. Dupa cum avertizeaza Agentia SUA pentru Protectia Mediului (EPA), aceasta poate crea, de asemenea, aceleasi daune ale radicalilor liberi pe piele ca si lumina. ,,Expunerea la poluarea aerului, care include particule, dioxid de azot, hidrocarburi si ozon, creeaza leziuni oxidative la nivelul pielii care cresc inflamatia", spune dr. Chwalek, a carui afirmatie este sustinuta de datele citate intr-o revizuire publicata in Dermato-Endocrinology.

Luati in considerare particulele (PM), de exemplu. PM este un amestec de particule mici si picaturi de lichid, cum ar fi substantele chimice organice si solul sau praful, conform EPA . Un studiu realizat asupra culturilor de celule ale pielii umane, publicat in septembrie 2018 in Jurnalul International de Stiinte Moleculare, sugereaza ca PM stimuleaza inflamatia pielii si afecteaza sinteza colagenului. In timp, acest lucru poate provoca linii fine si riduri. ,,Poluarea creeaza radicalii liberi in piele care elimina prematur colagen si elastina", spune Rebecca Kazin, director asociat la Institutul Washington de Chirurgie Dermatologica cu Laser din Chevy Chase, Maryland.

Incearca o protectie solara minerala pentru a evita daunele cauzate de soare
Protectia solara este obiectivul numarul unu, dar multi dermatologi precum Chwalek prefera SPF care contin dioxid de titan sau oxid de zinc, care sunt ingrediente care blocheaza fizic razele UV. ,,Protectiile solare chimice permit o anumita absorbtie a luminii, motiv pentru care cred ca blocantii fizici sunt mai buni. Sunt putin mai agresivi in a te proteja de razele UV", spune ea. Le vei gasi in cremele cu protectie solara in care scrie pe eticheta ,,pe baza de minerale".


Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:
Andreic
×