Proprietatile si beneficiile consumului de telina asupra organismului

Proprietatile si beneficiile consumului de telina asupra organismului

Telina are proprietati nesfarsite datorita cantitatii mari de nutrienti si, in acelasi timp, a nivelului sau caloric scazut, adica curata, hraneste si nu te ingrasa.

Telina

Telina, Apium graveolens, este o planta de cultura anuala originara din Marea Mediterana, deja bine cunoscuta inca din Evul Mediu si recunoscuta pe scara larga pentru proprietatile sale purificatoare, dar dincolo de aceasta eticheta bine meritata, ne ofera si alte beneficii despre care poate nu le cunoasteti. .

In acest articol vom cunoaste utilizarile, beneficiile si proprietatile telinei pentru care este atat de recomandat consumul acesteia.

Informatii nutritionale de telina la 100g 

Apa: 94,4 g Energie: 11 Kcal Proteine: 0,9 g Grasimi totale: 0,1 g Potasiu: 305 mg Sodiu: 110 mg Calciu: 52 mg Fosfor: 32 mg Vitamina A: 95 mg Folat: 18 mg Vitamina C: 8 mg

Dupa cum vedem, telina este o planta care ne hidrateaza si ne ofera vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea noastra.

Telina alba despre care stim ca a suferit un proces de albire, care consta in acoperirea si legarea partii tulpinilor cu o punga sau o carpa pentru o perioada de timp. Acest proces impiedica soarele sa ajunga in aceste parti si, prin urmare, fotosinteza nu are loc si astfel nu capata culoarea verde particulara a clorofilei.

Beneficiile si proprietatile telinei

Trebuie sa intelegem energia pe care ne-o aduce ceea ce mancam si in acest caz telina are energie descendenta si datorita acesteia are proprietati depurative care trag si curata in urma ei.

De exemplu, o durere de cap este o energie concentrata in cap, asa ca telina va ajuta la scaderea acestei energii.

Sa cunoastem beneficiile si proprietatile telinei:

  • Conform Medicinei Traditionale Chineze, telina se caracterizeaza prin faptul ca are o aroma dulce care ajuta stomacul, cea amara care ii confera puterea depurativa, improspatand si relaxand ficatul, precum si tonifiind rinichii.
  • In sfarsit si mai presus de toate, in radacina gasim aroma picant, care ajuta la tonifierea plamanilor. Natura sa este proaspata, de aceea este ideal pentru a ne reimprospata organismul in aceasta perioada a anului (vara).
  • Proprietatile telinei o fac recomandata in cazurile de hipertensiune arteriala, insomnie sau agitatie, diabet, guta, vertij, cefalee, edem si retentie urinara, dureri reumatice, oboseala, gaze si convalescenta.
  • Printre proprietatile telinei mai putem evidentia faptul ca aceasta intareste sistemul imunitar si colaboreaza la o mai buna functionare a ficatului.
  • Continutul de apa si fibre si putinele calorii pe care le ofera il fac un bun suport in dietele de slabit.
  • Stimuland productia de saliva si de suc gastric, ne ajuta sa avem o digestie mai buna.
  • Continutul sau ridicat de fibre ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

Contraindicatii?

Supa de bulion cu legume: o reteta delicioasa si beneficiile acesteia pentru organism Te-ar putea interesa si: Supa de bulion cu legume: o reteta delicioasa si beneficiile acesteia pentru organism

Am vazut proprietatile telinei, care sunt multe, dar trebuie sa avem in vedere ca:

  • Deoarece contine substante fotosensibilizante, nu este recomandat sa te expui la soare dupa manipularea telinei sau dupa ce ai efectuat tratamente cu aceasta.
  • Evident, nu trebuie consumat daca ai o alergie.
  • Continand substante uterotonice, consumul acestuia nu este recomandat in timpul sarcinii.
  • Daca se iau medicamente anticoagulante, acestea nu trebuie consumate deoarece le-ar putea spori efectul.

Profita de proprietatile telinei cu aceasta reteta de bulion purificator

In 2 litri de apa se adauga o ceapa taiata in jumatate si curatata de coaja, o mana buna de patrunjel curat si 3 tulpini de telina taiate in jumatate si spalate. O punem la foc mediu 40 de minute. Dupa acest timp se strecoara si daca preferi il poti bea fierbinte sau pentru vara iti recomand ca dupa o jumatate de ora de racire, sa il bagi la frigider si sa il consumi foarte proaspat.


Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:
×